Grønne blade med frost på i sneen

Hvordan forbereder jeg mig på frostvejr?

Når året går på hæld, følger frosten som regel med. Det er en god idé at være forberedt inden frosten melder sig, så du undgår unødvendige overraskelser. Læs hvordan du forbereder dig og hvad du kan gøre, hvis skaden er sket. 

Hvad følger med frosten?

Når vi kommer under frysepunktet, er der en del vi bør være opmærksomme på. Udover at klæde sig efter vejret, kan det også være en god idé at være forberedt på, hvordan frostvejret påvirker vores omgivelser. 

På denne side kan du læse mere om, hvordan forskellige problemer med frostvejr opstår, hvad du kan gøre for at forberede dig og hvad du skal gøre, hvis du alligevel får en skade. 

Udover et par generelle råd til frostvejret, kan du læse mere om:

  • forskellen på islag og isslag,
  • hvordan du bedst sikrer dig på vej og fortov,
  • hvordan du kan passe på din bil i frostvejr,
  • hvordan du kan undgå rørskader i både hus og sommerhus.

 

blond kvinde med headset kigger til venstre og smiler

Har du fået en skade?

Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis fx frostvejret har gjort skade på dine rør, eller det glatte underlag har skabt udfordringer. Du kan anmelde skade online på Min side, døgnet rundt.

Generelle råd til når frosten kommer

Det er ikke kun vandrør og biler, man skal være opmærksom på, når det fryser udenfor. Her får du nogle mere generelle råd til frostvejret:

  • Hav salt eller grus klar
    Frosten kommer, når frosten kommer. Derfor er det en god idé, at have noget salt eller grus liggende, som du kan sprede på fortovet eller op til dit hus.
  • Tjek jævnligt
    Virker salten eller gruset stadig, eller er der brug for at sprede noget mere? Tjek jævnligt, om der er glat og spred noget mere, så det stadig er sikkert at færdes på og omkring din grund. 
  • Husk istapperne
    Hvis der hænger istapper fra dit hus eller andet, hvor der er risiko for, at de kan falde ned, er det en god idé at fjerne dem eller tydeligt afspærre, så andre ikke går under dem.
  • Tjek vejrudsigten
    Frosten kommer hurtigt, men den kan være væk ligeså hurtigt. Hvis der er store mængder sne, og vi pludselig oplever plusgrader, kan sneen smelte hurtigt. Det kan resultere i tøbrud. Læs mere om, hvordan du kan forberede dig på tøbrud. 

    Isslag og islag

    Selvom ordene minder om hinanden, er isslag og islag ikke det samme.

    • Islag er, som ordet indikerer, et lag af is, der dannes, når vi har frostgrader, og der ligger vand på jorden. Det resulterer i glatte veje og fortove, hvorfor man selvfølgelig skal være opmærksom, når man færdes til fods, på cykel og i bil.
    • Isslag sker sjældnere, da det kræver mere specifikke omstændigheder for at forekomme. Isslag opstår, når underafkølede dråber lander på et koldt underlag, hvilket resulterer i, at de øjeblikkeligt bliver omdannet til is. Det resulterer i et meget glat lag af klar is, som også er svært at se. Da det kan ske meget hurtigt, kan man hurtigt blive overrasket, når man fx er ude at køre.

    Kørsel i frostvejr

    Når du skal køre i frostvejr, er det en god idé at tage sine forholdsregler. Det hele starter før du skal ud at køre... faktisk før den første frost melder sin ankomst.

    Når du skal afsted

    • Husk vinterdæk
      Når vinteren nærmer sig, er det en god idé at få skiftet dæk. Vinterdæk har bedre greb på vejen i koldt vejr, da både gummiet og mønstret på dækket er designet til at forbedre dit greb på vejen i koldere temperaturer. Når temperaturen kommer under 7 grader, bør du skifte til vinterdæk. 
    • Brug ikke kogende vand
      Det kan være fristende at bruge varmt eller kogende vand til at tø sin rude op, når man har travlt med at komme afsted om morgenen. Det er ikke en god idé. Det pludselig og markante skift i temperatur kan nemlig flække ruden. Varm i stedet bilen op indefra og anskaf en god isskraber. 
    • Husk sprinklervæske
      Husk at fylde sprinklervæske på bilen. Det er også en god idé at have ekstra med i bagagerummet. Rene ruder er lig med bedre udsyn. Og husk at vælge en sprinklervæske, der kan klare frostgrader.
    • Ryd bilen for sne og is
      Når du skal ud at køre, er det en god idé at fjerne is og sne. Og stop ikke med forruden. Hvis du fjerner is fra alle ruder, har du betydeligt bedre udsyn, hvilket er særligt vigtigt, når det er koldt og glat. Det er en overtrædelse af færdselsloven og kan medføre bødestraf eller betinget frakendelse af kørekortet, hvis man ikke tilstrækkeligt har fjernet is fra sine ruder.
    • Tjek vejret
      Det er en god idé at være forberedt på, hvilket vejr du skal ud at køre i. Tjek vejrudsigten og nyhederne inden du skal ud at køre. Du kan bl.a. holde øje med sigtbarhed og isslag. Kør altid efter forholdene, og tag afsted i god tid. 

    Når du er ude at køre

    • Kør forsigtigt
      Overvej forholdene, når du skal ud at køre. Er sigtbarheden lav, er der frost eller er der andet, der kunne påvirke sikkerheden, når du er ude at køre? Så er det en god idé at reducére hastigheden og give dig selv længere bremselængde. Undgå pludselige bevægelser.
    • Hold afstand til andre biler
      Hold større afstand til bilen foran dig, så du har tid til at reagere. Er der frost eller sne på vejene, er det en god idé at holde tre sekunders afstand til den nærmeste bil. Særligt på motorveje, er det en god idé at være opmærksom på afstand.
    • Pak nødudstyr
      Selvom bilen er dejligt varm, bør du være forberedt, hvis du er nødt til at gå udenfor. Hav fx tæpper eller varmt tøj med. Det kan også være nyttigt at medbringe en lommelygte, førstehjælpskasse, mad og vand. Sørg også for, at din mobil er opladet, så du kan kontakte hjælp, hvis det bliver nødvendigt.
    • Kørsel om natten
      Sigtbarheden kan være dårligere og det kan være koldere. Brug nærlys, og vær opmærksom på is på vejene og vejret generelt. Det er også en god idé at have refleksveste og advarseltrekant i bilen. 
    • Parkér sikkert
      Undgå at parkere under træer eller på skråninger. Det minimerer risikoen for, at sne og is rammer bilen og at bilen skrider på usikkert underlag.
    Læs mere

    Frostklart hus

    Når frostvejret er på vej, er det en god idé at være opmærksom på murværk, rør og sokkel på dit hus. 

    Vand udvider sig nemlig, når det fryser. Små revner og sprækker kan pludselig vokse sig større, hvis der ikke længere er plads til isen, hvor vandet eller fugten fandt vej. Derfor kan hård frost betyde større risiko for skader. Når det bliver så koldt uden for, er der særligt risiko for rørskader, hvis huse eller rør ikke er tilstrækkeligt isolerede.

    Hvad bør du være opmærksom på

    • Murværk
      Når det fryser, er det en god idé at være opmærksom på murværk. Er der skader, revner eller andet, kan vand trænge ind og udvide sig, når det fryser. Vandet kan fx trænge ind i mørtlen på dit murværk, og når det udvider sig, som det fryser, kan fugen blive porøs og smuldre.
    • Sokkel
      Soklen kan tage vand ind, hvis fx sne har ligget op af soklen i længere tid eller der er eksisterende revner i soklen, hvor fugt naturligt kan trænge ind. Når vandet udvider sig, kan det gøre skade på soklen. Skader på soklen kan føre til større skader over tid. Derfor er det en god idé at være opmærksom på soklen op til de koldere måneder.
    • Vand- og varmerør
      Når det fryser, bør du være opmærksom på vandrør ved ydervægge, tag, yderdøre og vinduer. Det kunne også være uopvarmede rum, fx hvis du har vandrør i garagen, en udendørs vanehane, der leder ind i huset eller andre udvendige rør. Hvis rørene fryser og sprænger, kan det forårsage vandskade, når det begynder at tø.

    Hvad kan du selv gøre?

    • Murværk
      Tjek murværk og fuger for revner løbende. Hvis du har revner i fugen, bør dette rettes op på inden frosten kommer. Hvis du allerede har fået frostskade på dit murværk, bør porøs mørtel udskiftes og herefter fugtsikres. 
    • Sokkel
      Sørg for at rydde sne rundt om huset, så sneen ikke lægger sig op af soklen. Du kan også fjerne blade eller andet, som kan holde på fugt. Når soklen står frit, kan den i højere grad tørre af sig selv. 
    • Vand- og varmerør
      Hvis du har uopvarmede rum med udsatte rør, bør du sørge for at varme rummet op til omkring 14 grader, når det fryser. Derudover bør du undersøge, om du bør isolere rør, loft eller ydervægge. En vandalarm kan også bidrage med at minimere vandskade. Den lukker for vandet, hvis dit vandforbrug stiger pludseligt – som det gør, når der er et sprængt rør eller andre læk.

    Vær også opmærksom på, om der er rum i dit hus, du normalt ikke varmer om vinteren, fx hvis du sparer på varmen eller bare ikke bruger dem – det kunne fx være en første sal. Hvis du har vand- og varmerør her, bør du stadig varme til en temperatur, hvor der ikke er risiko for, at rørene fryser.

    Sådan bliver dit hus vinterklar

    Nu er du lidt bedre klædt på til frostvejr, men der er mere at være opmærksom på, når vinteren kommer. Læs mere om hvordan dit hus bliver vinterklar

    Læs mere

    Er dit sommerhus vinterklar?

    Sommerhuse bruges mindre over vinteren, men det er en god idé at huske ens sommerhus, når vi frosten rammer. Hvis der varslet hård- eller længerevarende frost, bør du tjekke og forberede dit sommerhus. Det bør du bl.a. gøre, fordi ældre sommerhuse ofte har mindre isolation og er derfor er der større sandsynlighed for frostskader.

    Læs mere om hvordan dit sommerhus bliver vinterklar