Gode råd

Hvordan forbereder jeg mig på snevejr?

Selvom Danmark ikke er kendt for snegaranti, er det stadig en god idé at forberede sig på, når sneen falder. Læs mere om snevejr, snestorm og snefygning, hvordan du forbereder dig og hvad du kan gøre, hvis skaden er sket. 

Hvad er snestorm, snefygning og isslag?

Vi ved nok alle, hvad sne er. Men sne kan falde på forskellige måder, som hver kan have sin indflydelse på, hvordan man forbereder og færder sig. 

Snestorm

Snestorme opstår, når snevejr og kraftig blæst mødes. Helt konkret skal der falde mere end 10 cm og blæse mere end 10 meter i sekundet, for at vejrsituationen kan opfattes som en snestorm. Grundet blæsten er det også sandsynligt, at man kan opleve snefygning. 

Snefygning

Snefygning kan opstå, når det blæser mere end 10 meter i sekundet. Når det blæser så meget, kan vinden tage løs sne med sig og gøre det svært at færdes - særligt åbne steder som landeveje, broer og andre åbne vider. Så vil man se vinden slynge sneen ind over vejen. Der behøver derfor ikke at være nedbør for at man kan opleve snefygning, så det er en god idé at holde øje med vinden, når der ligger løs sne. 

Islag og isslag

    Selvom ordene minder om hinanden, er isslag og islag ikke det samme.

    • Islag er, som ordet indikerer, et lag af is, der dannes, når vi har frostgrader, og der ligger vand på jorden. Det resulterer i glatte veje og fortove, hvorfor man selvfølgelig skal være opmærksom, når man færdes til fods, på cykel og i bil.
    • Isslag sker sjældnere, da det kræver mere specifikke omstændigheder for at forekomme. Isslag opstår, når underafkølede dråber lander på et koldt underlag, hvilket resulterer i, at de øjeblikkeligt bliver omdannet til is. Det resulterer i et meget glat lag af klar is, som også er svært at se. Da det kan ske meget hurtigt, kan man hurtigt blive overrasket, når man fx er ude at køre.
    Læs mere

    Heldigvis kan man gøre ting for at forberede sig på vinterens luner - herunder får du hjælp til, hvordan du kan forberede dig og hvad du kan gøre, hvis snevejret er på vej. 

    Hvad skal jeg gøre:

    Kvinde med headset smiler og kigger til siden

    Har du fået en skade?

    Har snestormen taget fat eller blev du overrasket af glat føre? Vi er klar til at hjælpe dig, hvis uheldet har været ude.

    Før snevejr eller snestorm

    Der er en række ting, du kan gøre for at forberede dig på snevejret - både derhjemme og når du skal ud at køre. Generelt er det en god idé at holde sig opdateret på vejrudsigten, så du er forberedt på vejret og eventuelle skift i forhold. 

    Derhjemme

    • Tjek tag
      Vi er sjældent på taget, så hvis taget ikke er klar til at tage imod sne, kan det godt blive en ubehagelig overraskelse, hvis utætheder som huller og løse tagsten ikke er opdaget og sne og smeltevand trænger ind.
    • Tjek tagrender og afløb
      Samtidig er det en god idé at gå tagrender og nedløbsrør efter for både utætheder og løvfald fra efteråret. Hvis der ligger for meget skidt i tagrenden, kan sneen hobe sig op og have svært ved at løbe væk, når det smelter. Tjek samtidig afløbsriste for affald, så nedbør har nemmere ved at løbe væk fra dit hus. 
    • Tag et ekstra kig på haven
      Hvis du har træer eller buske tæt på huset, eller der måske ligger noget haveaffald fra efteråret, kan det være en god idé at skære planter til og fjerne haveaffald. Sneen kan lægge sig her og gøre det sværere at undgå smeltevand og fygning. Hold også øje med træer, der kan have svært ved at klare større mængder sne, stormvejr eller begge dele. Overvej, om de skal skæres til. 
    • Luk døre og vinduer
      Hvis der er varsel om snestorm, er det en god idé at sikre vinduer og døre, så de ikke springer op, når vinden tager fat i dem. Tjek også andre åbninger som udluftning, og luk dem af om nødvendigt. 
    • Forstærk skrøbelige konstruktioner
      Carport, udestue og skur kan være mere skrøbeligt, og bruger du fx trapezplader som tag, kan de have svært ved at holde på større mængder sne. Du kan sætte midlertidige hjælpestolper op under, så taget ikke bukker under for den ekstra vægt af sneen. Sne har sværere ved at løbe væk, og samler sig oftere - også selvom der er hæld på taget. 
    • Er du klar til at rydde sne?
      Når sneen falder, er det en god idé at være opmærksom på, om du har behov for at rydde sne. Tjek om din sneskovl er i god stand, hav salt klar og sæt eventuelt vækkeuret lidt tidligere, så du har tid til at rydde sne, inden du skal afsted på arbejde. Læs mere om snerydning.

    Din bil og kørsel

    Generelt er det en god idé at gøre sin bil vinterklar ved at skifte til vinterdæk, som årstiderne skifter og have de rette redskaber i bilen, hvis du får brug for dem i vintervejret. Du kan læse mere om at gøre sin bil vinterklar her. Men hvad kan du gøre, når snevejret er på vej? 

    • Husk vinterdæk
      Når vinteren nærmer sig, er det en god idé at få skiftet dæk. Vinterdæk har bedre greb på vejen i koldt vejr, da både gummiet og mønstret på dækket er designet til at forbedre dit greb på vejen i koldere temperaturer. Når temperaturen kommer under 7 grader, bør du skifte til vinterdæk. 
    • Hav styr på udstyret
      Har du sneskraber, førstehjælpskasse, mad og drikke, tæppe, træktov, brandslukker, skovl og lygte i bilen? Så burde du være godt forberedt, hvis det begynder at sne meget. Tjek også om din sprinklervæske tåler frost. 
    • Overvej om du kan lægge planer om
      Det er mindre sikkert at køre i kraftigt snevejr, snestorm og frostvejr. Blæst og glat føre er ikke en god kombination. Derfor bør du overveje, om du kan undgå at bevæge dig udenfor, hvis det trækker op til snestorm. 
    • Stil bilen et sikkert sted
      Undgå at parkere under risikable tage og træer – og har du mulighed for det, er det en god ide at parkere i garage eller parkeringshus. Bak bilen ind, når du parkerer, hvis det er muligt. Så kan du køre forlæns fra stedet. Det giver det bedste udsyn. Skader sker oftere ved igangsætning og bakning.
    • Vær godt forberedt
      Hold dig opdateret på vejret og hvornår sne- og blæsevejret kan tage til. Fordi isslag kræver særlige vejrmæssige omstændigheder for at opstå, er det ofte noget, vejrmedierne kommunikerer. Det er en god idé at være særligt opmærksom på, om der er risiko for isslag. 

    Under snevejr eller snestorm

    Hvis der er snestorm, bør du holde dig indendøre, medmindre det er strengt nødvendigt at bevæge sig ud. Du bør altid følge myndighedernes anvisninger og holde øje med vejrudsigten. Det kan være livsfarligt for dig og andre, når du bevæger dig ud.

    • Den voldsomme blæst bærer ofte ting med sig. 
    • Når det stormer, er der risiko for at blive ramt af løse ting som tagsten, havemøbler eller andet.
    • Stilladser kan vælte.
    • Gå ikke ud for at fjerne beskadigede eller løse ting, afdække tag eller lignende. 

    Er du nødt til at bevæge dig ud?

    Hvis der er snestorm, og du ikke kan undgå at bevæge dig ud, bør du tage dig dine forholdsregler. Hvis du skal ud at køre, bør du sørge for at tjekke vejrudsigten, om broer eller veje er lukkede og om politiet har udstukket anvisninger for færdsel udendørs. Sørg også for at medbringe en opladet telefon og væske. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på:

    • Sigtbarheden
      Når du færdes uden for under snestorm, kraftigt snevejr eller snefygning sænkes sigtbarheden betydeligt. Som sne fyger ind over vejen og nedbøren falder tungt, kan det være meget svært at se andre omkring sig, både biler, cykler og fodgængere. Sørg for at bevæge dig med stor agtpågivenhed ved at holde god afstand og køre ved lav fart. 
    • Vinden på åbne områder
      Kører du på landeveje, broer eller andre steder, hvor der er meget åbent, kan det fyge ind over vejen. Vinden kan samtidig have nemmere ved at tage fat. Vær meget opmærksom på vinden og kør efter forholdene. 
    • Glat føre
      Sørg for at holde god afstand og køre ved lav fart. Når det er glat, tager det længere tid at bremse og kombineret med sigtbarheden, er det en rigtig god idé at justere sin kørsel. Det kan nemlig være rigtig svært at styre bilen ordentligt. 
    • Forbered bilen og dig selv
      Sigtbarheden dikteres ikke kun af vejret. Sørg for at du kan se ordentlig ud af bilen. Brug hellere lidt ekstra tid på at skrabe is af din bil, så du kan se ud af alle vinduer. Det er en overtrædelse af færdselsloven og kan medføre bødestraf eller betinget frakendelse af kørekortet, hvis man ikke tilstrækkeligt har fjernet is fra sine ruder. Hav også varmt tøj med, selv hvis du er ude at køre. 

    Efter snevejr eller snestorm

    Efter snestorm og fygning er det en god idé at gå dit hus og resten af din grund efter i sømmene. Du kan forebygge en række skader efter snevejr ved at være hurtigt ude. 

    • Ryd sne
      Når vejret er mildere, og du igen kan bevæge dig udenfor, kan du begynde at rydde sne. Fat din sneskovl og ryd stier, fortov og indkørsel. Sørg for at skovle væk fra hvor, man normalt går, så du minimerer risiko for fald. Følg op med en grundig saltning, så isen har sværere ved at lægge sig. Læs mere om snerydning.
    • Tjek tag og tagrender
      Se, om der er kommet skade på tag og tagrender efter stormen og fjern så vidt muligt sne, så det ikke blokerer for nedløb. Så undgår du også, at sneen lægger yderligere pres konstruktionen. Særligt mere skrøbelige konstruktioner som carport, skur og udestue er vigtige at gå efter i sømmene, så taget ikke bukker under for den ekstra vægt. 
    • Fjern istapper
      Istapper bør fjernes, men fjernes forsigtigt. Brug et kosteskaft eller lignende, så du i sikker afstand kan slå dem ned. Sørg også for at stå med den rette vinkel, så du ikke selv bliver ramt. 
    • Tjek loftet for fygesne
      Når det fyger med sne, kan sneen snige sig ind i revner og sprækker. Man tænker ikke altid over loftet, men når sneen fyger, er der større sandsynlighed for, at det lægger sig netop der. Jo før du tjekker loftet for fygesne, og fjerner det fra loftet, jo bedre. Loftet kan være koldt, så sneen kan lægge sig. Du kan minimere risikoen for fugtskader, hvis du løbende holder øje med loftet og fjerner sne, der har lagt sig. 
    • Tjek træer
      Har du træer på din grund? Efter stormvejr kan de have lidt skade. Tjek træer og anden beplantning for skader, og skær grene med skader fra, så du minimerer risiko for at de falder ned af sig selv. 
    • Har du dækket åbninger i huset til? 
      Hvis du har dækket vinduer eller udsugning i huset til i forbindelse med kraftigt snevejr eller snestorm, bør du åbne dem igen, så du igen kan få nytte af dem. 

    Hvis du har fået en skade

    Ved skader derhjemme, er det vigtigt at du begrænser skaderne så godt som muligt. Vi står klar til at hjælpe dig godt videre. 

    • Sørg for at tildække beskadigede vinduer og huller med plastik, træplader eller andet holdbart materiale. Vær opmærksom på din egen og andres sikkerhed, hvis der er glasskår eller andet, man kan komme til skade på. 
    • Flyt genstande, der er i fare for at blive våde.
    • Gennemtjek huset for skader og mangler, og dan dig et overblik over omfanget.
    • Lav en liste over de beskadigede ting, men smid dem ikke ud, før du har talt med os.
    • Dokumentér skadens omfang med billeder, video og en grundig beskrivelse.
    • Tjek din fryser og køleskab for strømsvigt.

    Om snerydning

    Er du grundejer? Så har du pligt rydde sne på de områder, hvor man ofte færdes på din grund såvel som fællesarealer omkring din bolig. Det kunne fx være fortovet omkring og ud for dit hus. Derudover skal du gøre hvad du kan for at sikre at det er sikkert at færde sig på området efter snerydning. Det kan være ved at sprede salt eller grus. 

    Som udgangspunkt har du pligt at have gjort de ting før kl 7 (kl 8 om søndagen), så det er sikkert for folk at færdes i løbet af dagen. Har du ikke gjort det, kan eventuelle ulykker være dit ansvar. 

    Når du rydder sne
    Snerydning er en fysisk opgave og store mængder af sne er ofte tungt. Derfor er det vigtigt ikke at fylde skovlen for meget af gangen samt sørge for god arbejdsstilling. Vær også forsigtig, når du rydder sne og salter, da underlaget formentlig er glat.