Gode råd

Røgalarmer passer på dig, når du sover

Ild er noget, de fleste har respekt for – det er dog den giftige røg, der er skyld i langt de fleste alvorlige skader ved brand. Med røgalarmer i huset kan du sikre dig og din familie de vigtige, få minutter, der betyder forskellen mellem liv og død. 

Et godt sted at starte

Det lyder gravalvorligt – og det er det faktisk også. Røgforgiftning er en af de største dødsårsager ved brand. Adskillige flere får alvorlige røgskader, fordi de opholder sig for længe i røgfyldte rum.

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at være godt forberedt i tilfælde af brand. Hvis du endnu ikke har fået brandsikret dit hjem, er røgalarmer et godt sted at starte. 

Bliv advaret i tide

En mindre brand kan fylde dit hjem med giftig røg på bare 4-5 minutter. Derfor er røgalarmer vigtige. De er til for at advare dig og din familie i tide – særligt om natten, hvor chancerne for at være vågne og opdage røgen er endnu mindre.

Med en røgalarm udenfor soveværelset bliver du vækket og får de ekstra vigtige minutter til at vække resten af huset og komme ud.
 

Sådan bruger du røgalarmer i hjemmet

En god tommelfingerregel siger, at der ikke bør være mere end ti meter mellem røgalarmerne i din bolig. På Beredskabsstyrelsens hjemmeside finder du denne gode oversigt over placering af røgalarmer. 

Gode råd til opsætning 

  • Hav røgalarmer på hver etage.
  • Røg søger opad. Sæt derfor røgalarmerne i loftet – så højt som muligt.
  • Sæt en røgalarm i loftet ovenover trappen. 
  • Placer dine røgalarmer centralt i lokalet – undgå hjørner.
  • Undgå røgalarmer i køkken, bad eller tæt på brændeovn, da damp og os ofte vil udløse falsk alarm. En alarm i nærheden af køkkenet er dog en god idé, da mange brænde ofte sker i forbindelse med madlavning.  
  • Placer dine røgalarmer mindst en meter fra vinduer eller anden ventilation. Luften kan trække røgen væk fra alarmen.  
  • Kig efter CE-mærket. Det viser, at dine røgalarmer møder EU-lovgivningens standarder.
     

Derfor er røgen farlig

De alvorlige følger af brandrøg skyldes, at den kan indeholde forskellige giftige gasarter alt efter, hvad der brænder. Oftest er det gassen kulilte, der er på spil.

Gassen er både usynlig og lugtfri, og du kan miste bevidstheden af den efter kun få minutter. 

Hvilken røgalarm skal du vælge?

Optisk, ioniseret, batteridrevet eller el-tilkoblede? Googler du røgalarm, kommer der et hav af muligheder frem. Her kan du læse kort om fordele og ulemper ved de forskellige typer. 

Optisk røgalarm

En optisk røgalarm udsender en infrarød lysstråle, som kan opfatte synlige røgpartikler i luften. Når lyset brydes af tyk, synlig røg, giver alarmen lyd. Denne alarmtype har den fordel, at den reagerer hurtigere ved ulmende røgdannelse end den ioniserende alarmtype.

En optisk røgalarm er især velegnet til rum, hvor inventaret vil danne meget røg – fx stue eller børneværelse med plastmateriale og møbler. 

En optisk røgalarm er særligt effektiv ved: 

  • Overophedede kabler – fx brand i en oplader
  • Overophedet elektronik – fx brand i vaskemaskine 
  • Cigaretbrand i møbler

     
Ioniseret røgalarm

Ioniserende røgalarmer kan både opdage brande med synlig og usynlig røgudvikling. Kernen i en ioniseret alarm indeholder en meget lille radioaktivitet, der kan måle usynlige ioniserede røgpartikler i luften.

På den måde er denne type alarm ikke afhængig af synlig røg som den optiske model og har derfor en hurtigere reaktionstid ved åbne flammer og svag røgdannelse. Af samme årsag giver den ioniserende alarmtype ofte færre fejlalarmer. 
 
En ioniseret røgalarm er særligt effektiv ved: 

  • Åbne flammer
  • Fedtbrand i køkkenet
  • Brand i papirkurv

Batteridrevet røgalarm

De batteridrevne alarmer er de mest udbredte på markedet i dag og samtidig de mest budgetvenlige. Ulempen ved dem er selvfølgelig, at du skal holde øje med, at de ikke løber tør for strøm.

Gør du det til en vane at skifte batterier en gang årligt, fx på en bestemt dato, er du dog nemt ude over dette problem. I 2017 kan du købe batteridrevne røgalarmer for 50-100 kr. stykket – fx i dit lokale byggemarked. 

Røgalarmer til elnet

Med en røgalarm, der er tilknyttet elnettet, slipper du for besværet med at tjekke batterier. Denne alarmtype har desuden ofte et backupbatteri, der tager over, hvis strømmen går.

I 2017 kan du få røgalarmer til elnet fra 100 kr. Derudover skal du beregne udgifter til at få en autoriseret elektriker til installationen, da du ikke må gøre det selv. 

Fire gode råd til vedligehold 

Undgå falsk tryghed. Røgalarmer, der er stoppede til af fedt, støv eller maling kan ikke advare dig, når det er nødvendigt.

Hold dine røgalarmer ved lige med disse fire råd:

  • Husk batteriskift
  • Test – tryk på knappen 
  • Støv af, når du ellers gør rent
  • Undgå at male over