Gode råd

Vejen til en sikker bilferie

Går turen på bilferie, er der gode råd at hente til en sikker rejse. Kom godt afsted med denne håndfuld enkle forholdsregler i bagagen.

Familie som sidder i bilens åbne bagagerum - de er på sikker bilferie

Sådan pakker du sikrest

Når turen skal tilbagelægges med hele familien i bilen, kan det godt betale sig at pakke forsvarligt. 

Sikker fordeling af bagagen

 • Det tungeste på midten. Læg de tungeste tasker og kufferter så langt ind i bagagerummet som muligt, så vægten bliver fordelt på bilens midte.
 • Hold hattehylden og bagsædet fri. Sørg for, at der ikke ligger løse ting på hattehylden eller på bagsædet. Ved en hård opbremsning kan de løse ting medføre alvorlige skader.
 • Pak ikke for højt. Bagagen skal være pakket sådan, at den bliver i bagagerummet ved hårde opbremsninger. 
 • Vær opmærksom på vægten. Bilens lasteevne har stor betydning for dens styreegenskaber. En bil, der er lastet for tungt, er ikke sikker at køre i. Kører du med tagboks, er et godt tip at pakke én kuffert meget tung og lægge den i bagagerummet (længst inde) - og dernæst pakke alle de letteste ting i den kuffert, der kommer i tagboksen. 

De 10 vigtigste ting i bilen

Med denne håndfuld ting i bilen, er du godt forberedt på det meste.  

 1. Advarselstrekant. Brug den, hvis du bliver nødt til at stoppe et sted, hvor din bil kan være til fare for andre bilister, fx på motorvejen. I de fleste europæiske lande er det lovpligtigt at have en advarselstrekant i bilen – bl.a. i Danmark. 
 2. Startkabler. Fylder ingenting og er guld værd, hvis din bil løber tør for strøm – og støder du på andre bilister i nød, kan du jo passende give en hjælpende hånd.  
 3. Reservehjul eller lappemiddel. Punkterer du på din tur ned gennem Europa, kan det være rart selv at kunne komme hurtigt videre. Har du ikke plads til et reservehjul i din bil, er lappemiddel et godt alternativ. 
 4. Sprinklervæske. Sørg for at have fyldt godt med sprinklervæske på bilen. At miste udsynet på motorvejen på grund af en snavset rude er ingen sjov fornøjelse. Med en lille ekstra dunk i bilen, er du altid sikker. 
 5. En klud. Altid praktisk at have liggende i din bil. Med den kan du manuelt tørre ruder og spejle af for dug eller lignende, hvis dit udsyn pludseligt bliver begrænset.   
 6. Et tæppe. Kommer du ud for motorstop, er et tæppe rart at have, når det bliver koldt.  
 7. Isskraber og skovl. Selvfølgelig mest relevant i vinterhalvåret eller til dig, der kører på skiferie.
 8. Refleksvest. I flere lande, fx Frankrig, Italien og Østrig, er det lovpligtigt at bruge refleksvest, hvis du skal opholde dig i vejkanten. Se  hele listen over lovkrav til sikkerhedsudstyr på de Europæiske veje hos FDM.
 9. Førstehjælpskit og brandslukker. I tilfælde af uheld eller brand kan disse to ting betyde forskellen mellem liv og død. Kører du på bilferie til Polen, er det i øvrigt lovpligtigt at have en brandslukker i bilen.
 10. Forsikrings- og vejhjælpsbeviser. Du skal ikke bruge det røde kort længere, men alt afhængig af, hvor du skal hen på din bilferie, så husk det grønne kort (ansvarsforsikring), da det kan være nødvendigt at have med i udvalgte lande. Det blå EU-sygesikringskort og en kopi af din rejseforsikringspolice skal du også huske. Har du rejseforsikring hos os, kan du nøjes med et Tryg Rejsekort i stedet for en udskrift af hele policen.

Husk nummeret til Tryg Vejhjælp Europa

Når din bil er kaskoforsikret hos Tryg, er du sikret vejhjælp i udlandet. Det kalder vi Tryg Vejhjælp Europa.

Har du brug for Vejhjælp? Alt du skal gøre, er at kontakte Tryg Vejhjælp Europa, når du har brug for assistance – så sørger vi for, at hjælpen kommer til dig, når du ikke kan komme videre.

 • + 45 70 11 20 00 – Tryg Vejhjælp
  I Danmark: Hvis du har Tryg Vejhjælp og har brug for assistance til bilen.
  I udlandet: Hvis du har kaskoforsikring hos Tryg og bilen får en skade eller et mekanisk svigt.
 • + 45 44 68 82 00 – Tryg Alarm
  Hvis du kommer til skade eller bliver syg i udlandet og har en rejseforsikring fra Tryg. 

Vil du vide mere om Tryg Vejhjælp Europa? Læs mere

Kom trygt ned ad motorvejen

At køre på Europas store motorveje kræver omtanke. Her kan du læse FDM’s 10 gode råd til køreturen – hvor du bl.a. kan finde sikkerhedsregler til kørsel på motorvej.

Styr på dækkene 

Et ordentligt dæktryk og dækmønster på din bil kan være afgørende i en presset situation på motorvejen. Flade og nedslidte dæk forringer fx din bremse- og manøvreringsevne betydeligt.   

 • Dæktryk. Husk at justere dæktrykket inden, du kører hjemmefra. Er rejsen flere uger lang, kan det være en god idé at tjekke dæktrykket en gang mere undervejs. 
 • Dækmønster. Dybden på din bils dækmønster kan du nemt tjekke selv med 20-kroners reglen; Hvis dækmønsteret dækker teksten på kanten af tyveren, er dine dæk i fin form.     

Pas på køen

Selvom motorvejens lange strækninger opfordrer til at trykke på speederen, er det vigtig at orientere sig om vejens forløb hele tiden.

Pludselige kødannelser er meget normale på de trafikkerede strækninger og kan kræve, at du bremser op, når du mindst venter det.

Brems som udgangspunkt, når bilen foran dig lyser med det røde bremselys. Kommer du selv i en pludselig kø, så tænd for det trekantede nødblink for at signalere til bilisterne bag dig. 

Pigdæk og særlige lovkrav

Går bilferien på skiferie, skal du være opmærksom på, at pigdæk ikke er tilladt i alle lande. Andre lovkrav om kørsel med vinterdæk, snekæder eller særlige krav til dækmønstret kan også gælde i nogle lande.

Hos FDM kan du læse mere om regler for vinterdæk i udlandet.

Husk anmeldelsesblanketten 

Den internationale anmeldelsesblanket er god at have med, når du tager på bilferie i udlandet. Den bruges ved uheld med din bil og er med til at sikre, at du får alle de nødvendige oplysninger. 

Er din campingvogn klar til ferien?

Er din campingvogn forsikret hos os, kan du få et ferietjek af den til fordels-pris. Ferietjekket sikrer at de vigtigste ting på din campingvogn fungerer optimalt, inden du rejser afsted.

Et ferietjek består af:

 • Funktionstest af gas
 • Dæktest 
 • Bremsetest  
 • Lygtekontrol