Usædvanligt juni-vejr gav mange skader

08-07-2019 06:13
No image
 
 

Tornado, kæmpehagl, lyn og skybrud

 

Den forgangne måned har på mange måder budt på et usædvanligt juni-vejr. Den 30. juni blev der slået varmerekord, og nogle uger forinden stod den på tornado, lynnedslag i tusindvis og hagl så store som golfbolde. Mens solen vakte glæde hos de fleste, bragte uvejret store ødelæggelser med sig. Det skabte travlhed hos Tryg Forsikring, der i juni modtog mange skadeanmeldelser som følge af uvejret.  

 

Flere tusinde lynnedslag inden for få dage, lokale skybrud med over 30 millimeter regn på en halv time, hagl så store som golfbolde og en vaskeægte tornado er blot nogle af de vejrfænomener, som danskerne har været vidne til i juni måned. For selvom temperaturerne er steget gevaldigt frem mod sommerferien og toppede med over 30 grader på månedens sidste dag, søndag den 30. juni, har juni måned også været præget af uvejr.

 

Det har skabt travlhed hos landets største forsikringsselskab, Tryg, der melder om knap 1100 skader i juni som følge af uvejret.

 

Lyn slog ned i routere, mobiltelefoner og ventilationsanlæg m.m.

 

"Da det var på sit højeste i dagene omkring den 18. og 19. juni, handlede cirka hver fjerde kundehenvendelse til skadeafdelingen for indbo om lynnedslag. Der er tale om skader som følge af overspænding i elinstallationer, for eksempel routere, relæer og tv samt mobiltelefoner, der sad i opladeren, da lynet slog ned", udtaler Charlotte Dietzer, som er skadechef i Tryg.

 

Også selskabets landbrugskunder blev hårdt ramt.

 

"Her var det omkring otte ud af ti opkald, der vedrørte skader som følge af lynnedslag. Mange af skaderne er sket i staldene, blandt andet på ventilationsanlæg, skrabeanlæg og fodermaskiner m.m. - ting, som skal køre og derfor er ekstra sårbare over for nedbrud. Derudover er markvandingsanlæggene blevet hårdt ramt", fortsætter Charlotte Dietzer.

 

Hun oplyser, at Tryg netop har opgjort antallet af vejrskader for juni. Over 700 skader er forårsaget af lynnedslag, næsten 200 skader er relateret til hagl, og mere end 100 anmeldelser vedrører skybrud.

 

Hagl på størrelse med golfbolde skabte store ødelæggelser

 

"Skybrud og haglvejr er normalt for denne årstid. Men det er yderst sjældent, at vi ser så store hagl, som vi gjorde i juni i år. Her faldt der lokale byger med hagl på størrelse med golfbolde. Og når sådanne hagl lander på taget af en bil eller en bygning, så sker det med op til 100 kilometer i timen. Det efterlader naturligvis sine spor," siger Charlotte Dietzer.

 

Hun fortæller, at kæmpehaglene ud over bulede biler og ituslåede tagvinduer har resulteret i knuste drivhuse og ødelagte marker. En landmand i det nordvestlige Jylland fik for eksempel ødelagt store dele af sine afgrøder på grund af de enorme hagl, der piskede ned over området. Heldigvis var han forsikret og får erstatning for den indtjening, han nu går glip af.

 

Tornado væltede bil

 

Et endnu sjældnere vejrfænomen på vores breddegrader ramte Sønderjylland den 14. juni, da en tornado fejede ind over et område ved Aabenraa Sygehus. Selvom ingen mennesker kom til skade, skabte tornadoen alligevel problemer for en uheldig bilejer.  

 

"Vi har fået en skadeanmeldelse fra en kunde, hvis bil er blevet løftet op fra jorden og væltet om på taget af tornadoen. Vi har tidligere set skader på biler som følge af orkaner og storm, men den slags har vi aldrig oplevet før," forklarer Charlotte Dietzer og fortæller, at medarbejderen i afdelingen for bilskade blev noget overrasket, da kunden ringede og anmeldte en skade på grund af en tornado.

 

Kunden selv blev fuldstændig paf, da hun så sin bil ligge på siden ude på parkeringspladsen foran Aabenraa Sygehus.

 

"Personalet kom løbende hen til mig og spurgte, om min bil stod på parkeringspladsen. De havde lige havde set noget, der lignede en tornado, og flere biler på parkeringspladsen havde været oppe luften og lå nu smadret på jorden. Jeg troede ikke mine egne ører - og heller ikke mine øjne, da jeg lidt efter kom ud og så, at den ene bil var min. Det hele stoppede ligesom oppe i mit hoved i et øjeblik," fortæller den uheldige bilejer, Annette Gormsen fra Aabenraa.

 

Annettes familie havde lige bedt hende om at hente bilen og køre den op foran sygehuset, men til alt held var hun ikke var nået udenfor endnu.

 

"Jeg fik et sug i maven. Det var så tæt på, at jeg havde siddet i bilen, da tornadoen tog fat. Jeg tør slet ikke at tænke på, hvad der kunne være sket, hvis der havde været mennesker i de biler," slutter Annette Gormsen, der har fået udbetalt erstatning for en totalskadet bil.    

 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk