Indbrudstyvene slår til i efterårsmørket

15-10-2019 06:00
No image
 
 

Når de lyse timer bliver færre, bliver indbruddene i de danske hjem flere. Således er vinterhalvåret højsæson for indbrud. Og skiftet fra sommer- til vinterhalvår sker brat med en oktober måned, der har 30 procent flere indbrud end september. Og stigningen fortsætter i november og december. Forebyggelsesrådet lyder på masser af lys - et råd, som kun hver tredje dansker følger.

 

Der er stor forskel på antallet af lyse timer på et døgn, når der er flest og når der er færrest. Med et skel på over ti timer fra cirka 17,5 timer i juni til 7 timer i december er forskellen til at føle på. Allerede i starten af oktober tæller dagen blot cirka 11 lyse timer, og i slutningen af november er dagen aftaget med yderligere tre timer. Det synes landets indbrudstyve i den grad at udnytte til at intensivere deres aktiviteter.

 

Ifølge tal fra Tryg, der har kigget tilbage på antallet af indbrud hos selskabets kunder gennem de seneste tre år fra 2016 til og med 2018, begynder indbrudstyvene for alvor at røre på sig i oktober. Her bliver der begået 30 procent flere indbrud end i september.

 

Og noget tyder på, at oktober er ved at blive endnu mere populær hos tyvene. Sidste år var der nemlig hele 40 procent flere indbrud i oktober end i september. De mange indbrud fortsætter hele vinterhalvåret, og først i april bliver indbruddene væsentligt færre end i oktober.

 

"De fleste er godt klar over, at julemåneden er hårdt ramt. Men de færreste ved, at de skal være ekstra opmærksomme allerede fra oktober, som er en af de mest indbrudsplagede måneder i vinterhalvåret, næstefter november og december. Derfor gør man klogt i at være godt forberedt og træffe sine forholdsregler, hvis man skal være væk hjemmefra efter mørkets frembrud," siger Camilla Nielsen, forebyggelseschef hos Tryg Forsikring.

 

Et godt forebyggelsestip i de mørke måneder er ifølge Tryg lys - masser af lys.

 

"Anvend tænd og sluk-ure i de sene eftermiddags- og aftentimer, så det ser ud som om, at der er nogen hjemme, selvom du er ude. Efteråret og vinteren er særlig attraktivt for indbrudstyvene, fordi mørket giver dem arbejdsro. Derfor gælder det om at forstyrre den ro mest muligt. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, at der ikke er helt mørkt på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset," lyder rådet fra Camilla Nielsen.

 

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har gennemført på vegne af Tryg, er det kun hver tredje dansker (34 procent), der lader lyset være tændt i boligen, hvis der ikke er nogen hjemme, når det er mørkt udenfor. Og mindre end hver tredje (29 procent) har lys udenfor, der lyser boligen og dets indgange op. Blandt de 18-39-årige er de tal henholdsvis 21 procent og 22 procent, svarende til cirka hver femte.

 

"Det er ærgerligt, at ikke flere benytter sig af muligheden for at lade lyset være tændt, som er et simpelt og billigt forebyggelsesinitiativ, ligesom nabohjælp for eksempel. Derudover er der naturligvis de mere langsigtede løsninger såsom bedre sikring af døre og vinduer. Det kan også det være en god idé med en alarm, som kan 'holde øje' med huset, mens man er væk," fortsætter Camilla Nielsen og fortæller, at der automatisk følger en alarm med i købet, når en kunde samler sine forsikringer i Tryg.

 

Gode råd til forebyggelse af indbrud:

 

 

•      Invester i gode låse og vinduer, som kan gøre det mere vanskeligt for tyven at komme ind i din 

        bolig.

•      Anvend tænd- og sluk-ure til lys og musik, når du ikke er hjemme.

•      Undgå at give tyven arbejdsro. Klip for eksempel hækken ned og sørg for, at der ikke er helt mørkt 

        på grunden, særligt ved døre og vinduer. Tilknyt eksempelvis en sensor til udendørsbelysningen, så

        lyset tænder, når der er bevægelse omkring huset.

•      Tilmeld dig nabohjælp.

•      Lav en aftale med naboerne om at holde øje med din bolig, når du ikke er hjemme.

•      Placer elektronisk udstyr, designermøbler og lignende, så de ikke er synlige udefra.

•      Gem de særligt værdifulde ting, inden du forlader hjemmet, eller opbevar tingene i en bankboks.

•      Mærk dine værdigenstande med syntetisk DNA.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk