Få danskere medbringer lavineudstyr på pisten

06-02-2019 05:00
No image
 
 

Vinterferien står for døren, og inden for de næste uger rejser omkring 200.000 danskere på skiferie. På trods af flere episoder med laviner på populære skidestinationer er det dog de færreste skiturister fra Danmark, der medbringer lavineudstyr på pisterne. Udstyr, som ellers kan være altafgørende, hvis uheldet er ude.

 

For de eventyrlystne skiløbere er der ikke noget bedre end at stå op til nyfalden sne og tage en afstikker til de mindre besøgte ruter i skiterrænnet, og offpiste-ture er i dag en udbredt aktivitet blandt såvel snowboardere som skiløbere. Men en tur i den løse, uberørte sne er ikke altid helt ufarlig. Således er risikoen for at blive ramt af en lavine væsentligt større, når man forlader de præparerede pister og kører offpiste.

 

Selvom myndighederne forsøger at forhindre laviner ved at sprænge dem under kontrollerede forhold, rammes skidestinationerne jævnligt af store sneskred, og hvert år er de enorme snemasser skyld i alvorlige ulykker.  

 

Er du en af de mange danskere, der tager på skiferie, kan det derfor være en god idé at medbringe lavineudstyr - især, hvis du kører offpiste.

 

"Man kan aldrig være for forsigtig, når det gælder sikkerhed på skiferien. Selvom man som udgangspunkt ikke skal være bange for at blive ramt af en lavine, hvis man kører med omtanke, er risikoen til stede, og det er vigtigt at have gjort et godt forarbejde, hvis uheldet skulle være ude", siger Camilla Nielsen, der er forebyggelseschef hos Tryg Forsikring.

 

Hun anbefaler, at man altid tjekker lavinevarslingen for området et par gange om dagen, følger anvisninger og skilte på stedet, og derudover sørger for at have udstyret i orden. 

 

"Med det rette udstyr øger du ikke blot dine egne overlevelseschancer. Du er også bedre i stand til at hjælpe andre skiløbere, der er kommet i nød på grund af en lavine. Men det er selvfølgelig ikke nok at have udstyret. Du skal også vide, præcist hvordan du anvender det, så du ikke taber kostbar tid, hvis du pludselig står og får brug for det," fortsætter Camilla Nielsen.

 

95 procent af danskerne dropper lavineudstyr

 

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg, viser at kun 5 procent af alle danskere, der tager på skiferie mindst en gang om året, har lavineudstyr med, når de står på ski eller snowboard. Lidt flere, nemlig 13 procent, kører med GPS-tracker.

 

"En GPS-tracker er både smart og nem, hvis du vil forberede dig på laviner eller andre ulykker på skiferien. Trackeren kan lynhurtigt lokalisere dig, hvis du for eksempel farer vild eller bliver fanget i et sneskred. Men den kan ikke hjælpe dig eller andre fri, hvis I bliver fanget i en lavine. Derfor er et lavinesæt med skovl, sonde og en bipper/transceiver stadig vigtigt at have med - særligt ved offpiste-løb", siger Camilla Nielsen.

 

 

Gode råd:

· Vær bevidst om risikoen ved offpiste-løb

· Tag et lavinekursus, inden du begynder at køre offpiste.

· Stå ikke offpiste alene. Bliver du ramt af en lavine, er du afhængig af lynhurtigt hjælp, og turens andre deltagere kan straks forsøge at grave dig fri af sneen.

· Kør med en lokal guide, der kender området og lavinerisikoen - også selvom I er flere skiløbere med på turen.

· Medbring lavineudstyr - og sørg for, at du ved, hvordan du bruger det. Tjek for eksempel altid, at lavinebipperen virker, inden du kører offpiste.

· Trods aldrig et lavinevarsel eller afspærringer.

· Hold dig fra offpiste-kørsel, hvis det er tøvejr, har blæst kraftigt eller lige har sneet.

 

Fakta

 

· Et lavinesæt består af en skovl, en sonde, en bipper/transceiver og i mange tilfælde også af en lavinerygsæk, der indeholder en slags airbag, der kan sikre opdrift, hvis man bliver fanget i en lavine.
 

· Der kan være mange faktorer, der udløser en lavine. I Europa sker det oftest ved, at en sneflage river sig løs og glider ned ad bjerget. Årsagen til laviner kan findes i både vind, sol, rim og bjergkrumningen.
 

 

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1019 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.

 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik rejser omkring 200.000 danskere på skiferie i februar.

 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk