August er højsæson for cykeltyverier

10-08-2018 09:40
No image
 
 

I disse dage gælder det om at passe ekstra godt på sin cykel. August er nemlig højsæson for cykeltyverier. Sammen med juni er august den måned på hele året, hvor der stjæles allerflest cykler. Det er især ejerne af dyre cykler, som skal tage sig i agt for tyvene. 

 

Sommerhalvåret lokker flere cyklister på gaden, og i takt dermed stiger også antallet af cykeltyverier. Særlig hårdt ramt er august, der sammen med juni er den måned på året, hvor der er allerflest cykeltyverier - skarpt forfulgt af september. I august sker der næsten 30 procent flere cykeltyverier end på en gennemsnitsmåned i løbet af året. Det viser nye tal fra Tryg, der har set tilbage på antallet af cykeltyverier over de seneste fem år fra 2013 til og med 2017.


"Efter et kort dyk i juli stiger antallet af cykeltyverier markant i august, hvor der sker 20 procent flere cykeltyverier end i måneden før. Danskerne kommer tilbage fra sommerferie og begynder på arbejde igen. Samtidig er det skole- og studiestart med masser af nye cykler på vejene. Det kan være nogle af årsagerne," udtaler Charlotte Dietzer, skadechef i Tryg og fortæller, at det høje antal cykeltyverier fortsætter helt ind i september, hvor der stjæles omkring 25 procent flere cykler end på en gennemsnitsmåned i løbet af året.


Tyvene går efter dyre cykler


Ifølge Trygs opgørelser er antallet af cykeltyverier faldet stødt over de seneste år. Men tyvene er blevet mere selektive med årene. Således er antallet af stjålne cykler til over 10.000 kroner steget med mere end 30 procent inden for de seneste fem år fra 2013 til og med 2017. I samme periode faldt til gengæld antallet af cykeltyverier i prisklassen under 5000 kroner med cirka 25 procent.

 

"Hvor det for tyven tidligere handlede mest om at få fat i et transportmiddel til at fragte sig fra A til B, handler det i dag også ofte om kroner og øre. Der er mange penge at tjene på videresalg af gode racercykler og mountainbikes samt lad- og elcykler på det sorte marked. Derfor gælder det om at passe ekstra godt på sin cykel, hvis man har en dyr en af slagsen," fortsætter Charlotte Dietzer. 

 

Mange cykler stjæles fra bopælen


De fleste vil nok tænke, at cyklen står mest sikkert derhjemme. Men det er langt fra tilfældet. Omkring halvdelen af alle cykeltyverier sker faktisk på ejerens privatadresse. Kun cirka 20 procent af cyklerne bliver stjålet fra en tog- eller busstation, og knap 13 procent bliver stjålet fra en uddannelsesinstitution eller en arbejdsplads. Det viser en analyse af cykeltyverier, som Tryg har gennemført blandt sine kunder.

 

"Vi ser mange eksempler på, at værdifulde cykler stjæles direkte fra ejerens bopæl. Blandt dem er ikke bare lad- og elcykler, men også specielle racercykler og mountainbikes, som stjæles fra skuret, haven, cykelkælderen og lignende. Her tyder meget på, at tyven på forhånd har vidst, hvad han/hun gik efter," fortæller Charlotte Dietzer og forklarer, at tyven blandt andet lokaliserer de dyre cykler via egne iagttagelser, salgsannoncer på Den Blå Avis, opslag på de sociale medier og træningsapps som Endomondo og Strava m.m. Hun opfordrer derfor til, at ejerne af sådanne cykler tager sine forholdsregler - også selvom de parkerer cyklen på hjemmeadressen.


Gode råd 
•    Benyt en ældre cykel, hvis du pendler og stiller cyklen på en bus- eller togstation
•    Lås altid cyklen med en forsikringsgodkendt lås - dvs. en lås, som er godkendt af Dansk Varefakta     

      Nævn 
•    Brug en ekstra lås, som kan vikles rundt om både hjul og stel, og allerhelst rundt om noget, der

      sidder fast i jorden, en mur eller lignende
•    Parkér om muligt din cykel i et aflåst skur eller i en cykelkælder
•    Lås cyklen, selvom du opbevarer den indenfor i en kælder, et skur eller i din bolig
•    Vær varsom med, hvilke oplysninger og billeder du deler, og hvem du deler dem med 

      på de sociale medier - særligt hvis du har en dyr cykel
•    Benyt gps-tracking og DNA-mærkning. DNA-mærkning har ikke bare en forebyggende effekt, men gør

      det også svært for tyven at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til

      ejermanden. Du kan benytte DNA-væsken både på selve cyklen og på enkelte dele såsom fælge og

      tandhjul m.m., hvis du fx har investeret i dyrt specialudstyr til cyklen. 

 

 

Måneder med flest cykeltyverier

 

Juni
August
September 
Maj
Juli 
Oktober
April
November
Marts
Februar
December
Januar

 

Kilde: Tryg

 

 

Antallet af cykeltyverier i Danmark er faldet stødt gennem de seneste mange år. Alene fra 2016 til 2017 faldt det med 8 procent fra 52.514 anmeldte cykeltyverier i 2016 til 48141 stjålne cykler i 2017.

 

Kilde: Danmarks Statistik
 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk