Mange danskere har tandlægeskræk- de fleste kan blive angsten kvit
Over 350.000 danskere lider af en fobisk angst for tandlægen. Og det er et problem, fordi det får mange af dem til at udskyde eller udelade tandlægebesøget - også når der er behov for behandling på grund af karies eller andre tandproblemer.
De fleste kender det: Man sidder i venteværelset til tandlægen, og pulsen stiger, håndfladerne bliver fugtige, og maven snører sig sammen, fordi man er nervøs. Men for nogle mennesker er tandlægebesøget forbundet med mere end blot nervøsitet. De har nemlig udviklet tandlægeskræk. I den højeste intensitetsgrad kaldes det odontofobi - en ekstrem tandlægeskræk, der er forbundet med fobisk angst for at være ved tandlægen. Det indebærer, at de udebliver fra de regelmæssige tandeftersyn eller helt undlader at gå til tandlægen.
Ifølge en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov har 43 procent af danskere over 18 år inden for de seneste fem år udskudt eller udeladt at gå til tandlægen, selvom det var tid til et eftersyn. Blandt borgere i aldersgruppen 18 til 49 år er det endda 56 procent, svarende til mere end hver anden dansker.
Årsagerne er mange, blandt andet mangel på tid, motivation og penge. For eksempel har 14 procent af danskerne udskudt eller udeladt tandlægebesøget, selvom det var tid til et eftersyn, fordi de ikke havde råd. Blandt unge i alderen 18-29 år er det hele 22 procent.
Men for nogle mennesker handler det først og fremmest om, at de oplever en fobisk angst for at være ved tandlægen. Således angiver knap hver tiende dansker over 18 år (8 procent), svarende til mere end 350.000 personer, tandlægeskræk som årsagen til det udskudte eller udeladte tandlægebesøg. I aldersgruppen 40-49 år er det endda hele 15 procent.
"Vi vil gerne være med til at fremme, at flere danskere kommer til tandlægen. Mangel på tid og motivation er svært at afhjælpe. Men frygten for en høj regning kan der gøres noget ved," siger Thomas Klærke, direktør for pris- og produktudvikling hos Tryg, og fortæller, at Tryg for nylig lancerede en tandforsikring, der dækker tandbehandling for op til 20.000 kroner om året, herunder behandlinger som fyldninger, kroner, paradentose- og rodbehandling m.m.
Han suppleres af Rod Moore, centerleder og ph.d. dr. odont. ved Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk på Århus Tandlægeskole, som siden 1986 har forsket i tandlægeskræk og behandlet patienter med odontofobi.
"I langt de fleste tilfælde stammer tandlægeskrækken fra dårlige oplevelser hos tandlægen, særligt i barneårene. Men de psykologiske behandlingsmetoder, man i dag benytter over for patienter med tandlægeskræk, har vist sig at være så effektive, at de fleste mennesker efter behandling vil kunne gå regelmæssigt til tandlægen".
Rod Moore opfordrer alle, der har tandlægeskræk eller af andre årsager forsømmer tandlægebesøget, til at gøre noget ved det.
"Det er vigtigt, at man prioriterer de regelmæssige eftersyn. Ellers risikerer man, at eventuelle tand- og tandkødsproblemer bliver både vanskeligere og dyrere at behandle efterfølgende. Det bliver hurtigt en ond cirkel, som er endnu sværere at bryde, hvis man lider af tandlægeskræk. Når tandlægebesøget helt udelades, går tændere i forfald, og de ødelagte tænder påvirker både tyggeevnen og det sociale liv," forklarer Rod Moore.
Gode råd
Hvis du vil prøve at takle din angst for tandbehandling på egen hånd, kan du prøve følgende råd, som stammer fra Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk i Århus.
· Erkend din angst. Husk, at du er en af de mange, der er bange - og det er ikke flovt at være bange.
Fortæl tandlægen, når du er bange.
· Stil krav til tandlægen. Lav præcise aftaler om behandlingen, så I har de samme forventninger.
· Bed tandlægen om at holde pauser, hvis du har brug for det.
· Det er vigtigt at møde veludhvilet op til behandling. Vælg den bedste behandlingstid for dig, hvor
du er udhvilet, eller hvor tandlægen har mindst travlt.
· Forbered dig ved at indøve en eller anden form for afslapningsøvelse. Har du lært
afspændingsøvelser (yoga, fødselsforberedelser), kan du også anvende disse teknikker i
tandlægestolen. For eksempel kan du bruge musik specielt til afslapning under behandlingen efter
aftale med tandlægen.
· Sig fra, når det gør ondt. Husk, at du er den eneste, der ved, hvornår det gør ondt.
· Bed om lokal bedøvelse eller lattergas, når du har brug for det.
· Det er i orden at bede tandlægen om et håndspejl, hvis du gerne vil følge med i, hvad tandlægen
laver.
· Tag en ven/veninde med til tandlægen, hvis det gør dig mere tryg.
· Tal med tandlægen om dine problemer. Forvent, at han eller hun forstår dig, Hvis ikke tandlægen k
kan forstå dine problemer, bør du skifte tandlæge.
For at opbygge gode vaner og for at markere din vilje til at vedligeholde et tillidsforhold, så gå hyppigt til tandlæge, helst hver tredje eller fjerde måned. Overhold de aftalte tidspunkter og meld kun afbud, hvis det bliver absolut nødvendigt - og så i god tid. Der behøver ikke at ske mere end for eksempel en samtale og en lille undersøgelse eller tandrensning.
FAKTA
Om tandlægeskræk
Ud over de næsten 10 procent af befolkningen, som er ekstremt bange for at gå til tandlægen, er cirka 26 procent af danskerne bange i en mildere grad. Tandlægeangst står højt på listen over angstfremkaldende fænomener, kun overgået af højdeskræk. Selv døden rangerer lavere.
Kilde: Rod Moore, Forsknings- og BehandlingsCenter for Tandlægeskræk ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet.
Om danskernes tandlægebesøg
Selv når der har været brug for at komme til tandlægen på grund af karies eller andre tandproblemer, har hver fjerde dansker inden for de seneste fem år udskudt eller udeladt tandlægebesøget. Blandt de 18 til 29-årige er det mere end hver tredje, svarende til 37 procent. Og 17 procent af de unge forklarer det med, at de ikke havde råd. Blandt alle adspurgte er det 11 procent.
Kilde: YouGov
Om Trygs tandforsikring
Tandforsikringen dækker tandbehandlinger for op til 20.000 kroner per år, herunder fyldninger, kroner, paradentose- og rodbehandling m.m. Der er en egenbetaling på 500 kroner per behandlingsforløb samt en karenstid på to måneder fra den dag, hvor forsikringen træder i kraft. Herefter kræves det blot, at behandlingen påbegyndes inden for to måneder efter, at behovet for behandling opstod. Almindeligt tandeftersyn, tandrensning og kosmetiske indgreb er ikke omfattet af dækningen. Forsikringen kan købes af alle op til 75 år, og når den først er købt, er der ingen aldersmæssig grænse for dens ophør.
Om YouGov-undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1011
CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk