Tryg sender dronetaksator på vingerne efter uvejr
Tryg har uddannet sin egen dronetaksator. Dronetaksatoren skal i første omgang besigtige skader i landbruget efter ekstremt uvejr, men på sigt vil flere skadestyper og flere dronetaksatorer komme til.
Hvert år rykker Tryg ud til en række sager, hvor haglbyger har ødelagt afgrøderne på en mark. Landmandens tab er dækket på hans forsikring - men inden erstatningen bliver udmålt og udbetalt, skal skaden omfangsbestemmes. Fremover kommer det til at ske med hjælp fra luften, når landets største forsikringsselskab som det første herhjemme sender sin helt egen dronetaksator på vingerne.
Det er Jacob Sandberg, mangeårig taksator i forsikringsselskabet, der skal føre Trygs drone. Han har netop gennemført dronepilotuddannelsen og vil fra sin base på Fyn fremover rykke ud til skader i landbruget, hvor store hagl har slået afgrøderne itu.
"Haglnedslag rammer som regel meget lokalt på markerne. Hidtil har vi derfor travet store markarealer igennem sammen med landmanden for at indkredse de ødelagte områder. Og det kan være en meget tidskrævende opgave. Men med dronen kan vi hurtigere og mere effektivt omfangsbestemme skaden, forklarer skadechef i Tryg," Charlotte Dietzer.
Hun fortæller, at taksatoren ofte er nødt til at besigtige marken ad flere omgange for at kunne vurdere ødelæggelsernes endelige omfang. Afgrøderne kan nemlig godt komme sig med tiden.
"Somme tider besøger vi landmanden to, tre og fire gange for at kunne taksere skaden. Med dronen behøver vi ikke længere at gå hele marken igennem igen ved de næste besøg. Vi kan gå direkte til det berørte område og overflyve det på cirka 20 minutter i stedet for at bruge flere timer på det," uddyber Charlotte Dietzer.
Og Tryg er ikke de eneste, der sparer tid. Det samme gør landmanden, der kan passe sit arbejde med god samvittighed, mens taksatoren selv genbesøger marken med sin drone. Overflyvningen optages nemlig på video, og bagefter kan forsikringsselskab og kunde sammen se på videoen og vurdere tingenes tilstand.
Brugen af droner til besigtigelse af vejrskader i landbruget er i første omgang et pilotprojekt, hvor Tryg skal høste erfaringer om dronens muligheder i forsikringssager. Men selskabet forventer, at dronerne fremover vil blive en fast del af taksatorens værktøjskasse - ikke bare i landbruget, men også på andre områder.
"Dronen giver os bogstaveligt talt øjne i luften, hvor vi i dag er begrænsede af et to-dimensionelt overblik fra jorden, en lifts rækkevidde eller faren ved at bevæge sig ind i en brandtomt. Med dronen kan vi for eksempel komme helt tæt på en sammenstyrtningstruet bygning, nå ind i kringelkroge og op i højder, der ellers ville være umulige at tilgå," siger Charlotte Dietzer og fortæller, at hun også ser et stort potentiale for brug af den flyvende medhjælper ved besigtigelse af store erhvervsområder og tilstandsvurderinger af tage m.m.
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk