Mange ved ikke, hvordan det blå sygesikringskort dækker

03-07-2018 04:00
No image
 
 

Til august er det fire år siden, at det gule sygesikringsbevis mistede sin gyldighed ved rejser i udlandet. Alligevel hersker der stadig en del misforståelser om det blå EU-sygesikringskorts dækning. Og det kan blive en dyr affære, hvis du bliver syg eller kommer til skade på ferien og ikke er tilstrækkeligt dækket.

 

Sommerferien er skudt i gang, og mange danskere drager på ferie i udlandet. Med i kufferten kommer solcreme, badetøj, pas og penge. Også det blå sygesikringskort får plads i rejsetasken som en fast del af ferieudstyret. Men mange ved ikke, hvordan kortet dækker. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har udført for Tryg Forsikring.

 

Således er over halvdelen af de danskere, der typisk rejser mindst en gang om året, ikke klar over, at det blå kort kun gælder i EU-landene samt Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Faktisk tror hver tredje fejlagtigt, at kortet dækker i hele Europa, og en ud af fem svarer, at de slet ikke ved, hvordan de er dækket af det blå EU-sygesikringskort på rejser i udlandet.

 

"Hvis du rejser uden for det blå korts dækningsområde, for eksempel til Tyrkiet, Rusland, USA eller Thailand, har du ikke ret til sundhedsydelser, selvom om det er en del af landets offentlige sygesikring. Det betyder, at du selv skal betale, hvis du får brug for lægehjælp, sygehusbehandling og medicin. Det kan i værste fald løbe op i regninger på flere hundredetusinde kroner, hvis du bliver indlagt og har brug for behandling på hospitalet. Med en privat rejseforsikring vil sådanne udgifter dog være dækket," forklarer Frederik Sjørslev Søgaard, der er direktør for pris og produktudvikling hos Tryg.

 

Også selvom dit rejsemål er omfattet af det blå EU-sygesikringskort, kan det være en god idé at tegne en privat rejseforsikring. Det skyldes, at det blå kort kun giver ret til læge- og hospitalsbehandling samt medicin på samme vilkår, som gælder for borgerne i det land, du rejser i. Det betyder, at vilkårene kan afvige fra land til land, og i nogle lande kan der således forekomme en vis egenbetaling for behandlingen.

 

"Næsten to ud af tre danskere, der rejser mindst en gang om året, ved ikke, at de selv kan komme til at betale for hele eller dele af behandlingen, hvis de ikke har en rejseforsikring. Og det er ikke den eneste begrænsning ved det blå korts dækning i EU/EØS-landene og Schweiz. Kortet dækker heller ikke hjemtransport eller tilkaldelse og sygeledsagelse, hvis du har brug for at have dine pårørende ved din side under indlæggelse i udlandet eller i et ambulancefly hjem til Danmark. I nogle lande dækker det blå kort end ikke alle udgifter til ambulancekørsel. Alle de ting dækker en rejseforsikring typisk," fortsætter Frederik Sjørslev Søgaard.

 

Sidst, men ikke mindst skal du være opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort kun dækker, hvis lægen eller hospitalet er tilknyttet den offentlige sygesikring i landet.

 

"På nogle feriedestinationer findes kun private behandlingsmuligheder i nærheden, som ikke er omfattet af det blå korts dækning. I Tryg dækker rejseforsikringen derfor også udgifter til undersøgelse og behandling på privatklinikker, hvis der ikke er et offentligt tilbud," slutter Frederik Sjørslev Søgaard.

 

Følgende er ikke omfattet af det blå kort, men kan kun erhverves via rejseforsikringen:

 

-   Hjemtransport ved sygdom, tilskadekomst og dødsfald

-   Tilkaldelse og sygeledsagelse af familie

-   Hjemkaldelse

-   Erstatningsrejse eller kompensation for ødelagte rejsedøgn i tilfælde af skade eller

    sygdom

-   Dækning af egenbetaling for lægebehandling under rejsen

-   Adgang til døgnåben dansk alarmcentral, som du kan kontakte, hvis du kommer til skade

    eller bliver syg på ferien

-   Psykologisk krisehjælp

 

Hvis du vil have dækning for ovennævnte samt for sygdom og tilskadekomst uden for EU/EØS-landene og Schweiz, skal du tegne en rejseforsikring.

 

Gode råd

-      Medbring altid det blå EU-sygesikringskort, så du kan dokumentere, at du har ret til behandling         i EU/EØS-landene og Schweiz - også selvom du har en rejseforsikring.

-      Vær opmærksom på, om kortet har overskredet sin gyldighed på 5 år. Kortet skal være gyldigt i hele        den periode, du opholder dig i udlandet. Når kortet nærmer sig sin udløbsdato, skal du selv bestille        et nyt. Det tager typisk to til tre uger fra bestillingen, til du modtager kortet.

-      Ring altid til dit forsikringsselskabs alarmcentral, hvis du har mulighed for det, inden du modtager        behandling på feriedestinationen. Alarmcentralen kan hjælpe dig med at finde den nærmeste egnede        klinik og støtte dig i at få den rette behandling.

-      Gem nummeret på dit forsikringsselskabs alarmcentral på din mobil, så du ikke først skal til at lede        efter det, hvis du kommer til skade eller bliver syg.

 

Her dækker det blå kort:

 

Schweiz og EU/EØS-landene, dvs. Belgien, Bulgarien, Cypern (den græske del), Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Irland, Italien, Kroatien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig samt Island, Liechtenstein og Norge.

 

Trygs undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1019 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk