Hver anden virksomhed ser langtidssygemeldinger som et problem

30-04-2019 04:30
No image
 
 

Der er i disse år meget fokus på stress og arbejdspres blandt danskerne. I virksomhederne er det især frygten for, at en medarbejder bliver langtidssygemeldt, der giver genlyd. Næsten hver anden virksomhed ville nemlig opleve en sådan sygemelding som et problem for driften.

 

Arbejdsmiljø er i den grad kommet på dagsordenen på de danske arbejdspladser. Der igangsættes jævnligt nye tiltag for, hvordan man for eksempel undgår stress blandt medarbejderne, og både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø bliver opprioriteret på mange arbejdspladser.

 

De mange tiltag til forbedring af arbejdsmiljøet har ikke kun stor betydning for de ansatte. De er mindst lige så vigtige for virksomhederne, for hvem en medarbejders langtidssygemelding kan have store konsekvenser.

 

En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Tryg Forsikring, viser at 45 procent af de danske virksomheder i høj grad eller meget høj grad ville opleve en langtidssygemelding blandt medarbejderne som et problem for driften af virksomheden.

 

Det er især hos de mindre virksomheder med to til ni ansatte, at en langtidssygemelding ville være problematisk. Her er tallet over 56 procent. Men også større virksomheder er sårbare over for langtidssygemeldinger. Således erklærer cirka hver tredje virksomhed (34 procent) med over 100 ansatte, at en langtidssygemelding blandt medarbejderne i høj grad eller i meget høj grad ville være et problem for virksomhedens drift.

 

"Det viser, at medarbejderne er svære at undvære i rigtig mange virksomheder. Derfor er det også vigtigt, at ledelsen har fokus på at forebygge sygdom og optimere trivslen blandt sine medarbejdere. Det kunne for eksempel handle om at få de rette hjælpemidler til tunge løft for at undgå rygskader, eller værktøjer til at håndtere et højt arbejdspres for at undgå stress," siger Jytte V. Adelmark, direktør for Vækstcenter Sundhed hos Tryg.

 

Nyt koncept skal forebygge sygemeldinger

Hos Tryg har man derfor udviklet et nyt digitalt forebyggelseskoncept, Tryg Sundhed, der er et tilkøb til medarbejdernes sundhedsforsikring. Konceptet har til formål at forbedre medarbejdernes trivsel for derigennem at forebygge såvel kort- som langvarigt sygefravær hos de forsikrede virksomheders medarbejdere.

 

Trygs forebyggelseskoncept består af en APV (arbejdspladsvurdering), der kan tilgås online. Derudover omfatter konceptet en sundhedsscreening, en sundhedsrapport og et sundhedsfagligt beredskab.

 

Når den forsikrede medarbejder har udfyldt den lovpligtige APV, har han/hun efterfølgende mulighed for at gennemføre en frivillig sundhedsscreening, hvor man skal svare på en række spørgsmål om sin fysiske og mentale situation. På baggrund af svarene får medarbejderen en personlig sundhedsrapport, der er tilgængelig umiddelbart efter besvarelsen. Er der udfordringer med helbredet, tilbydes medarbejderen at blive kontaktet af et sundhedsfagligt beredskab, der kan hjælpe den pågældende til en sundere livsstil.

 

Beredskabet består af sygeplejersker, socialrådgivere og behandlere, som rådgiver den enkelte om de tilgængelige muligheder. Det kan for eksempel være tilbud via sundhedsforsikringen såsom fysioterapi, psykologhjælp og konsultationer hos en diætist m.m. Men det kan også være vejledning i offentlige tilbud som for eksempel et kommunalt rygestopkursus eller et motionstilbud.  

 

Resultatet af sundhedsscreeningen er anonymt og kun tilgængeligt for medarbejderen selv samt det sundhedsfaglige beredskab, som har fået medarbejderens samtykke til at tage kontakt til den pågældende efterfølgende. I virksomheder, hvor mere end 25 medarbejdere har gennemført screeningen, får ledelsen desuden en anonymiseret rapport over virksomhedens sundhedstilstand. Hvis rapporten påviser problemer, får ledelsen anvist de områder, som de bør prioritere at gøre noget ved.

 

"For at gøre det enkelt for virksomheder og medarbejdere tilbyder vi en løsning, hvor APV'en og sundhedsscreeningen kan gennemføres digitalt på ét og samme sted. Vi håber, at det vil få flere til at benytte sig af muligheden for screening. Vores samarbejdspartner på screeningsprogrammet har gennemført det på over 20.000 personer. Mere end tre ud af fire personer besvarede undersøgelsen, og hver tiende takkede ja til at få hjælp af beredskabet. Hvis vi kan opnå samme effekt, vil det være et kæmpe skridt i den rigtig retning," fortsætter Jytte V. Adelmark.

 

"Særligt de små virksomheder giver udtryk for, at langtidssygdom blandt medarbejderne ville være et problem for driften. Derfor ville netop de have ekstra stor gavn ud af at forebygge. Mange tror nok, at det er dyrt at forebygge og holder sig tilbage af økonomiske årsager. Men her skal man tænke på, at sygdomsforebyggelse på den lange bane vil være en god investering - såvel for mindre som større virksomheder," siger Jytte V. Adelmark.

 

 

FAKTA

 

Om APV

 

- Ifølge arbejdsmiljøloven skal alle virksomheder med ansatte (dvs. fra én ansat) gennemføre en APV

  mindst hvert tredje år.

- I forlængelse af arbejdspladsvurderingen skal virksomheden udarbejde en handlingsplan, der viser,

  hvordan man vil arbejde med relevante problemstillinger. Handlingsplanen skal opdateres løbende.

- Både APV og handlingsplan skal være tilgængeligt hos virksomheden, så både ledelse, medarbejdere og

  arbejdstilsynet altid kan finde den seneste udgave.

- Der findes ikke nogen konkrete regler for, hvordan en APV udføres. Det er altså op til den enkelte

  virksomhed, hvordan man vil lave undersøgelsen så længe, de formelle krav er overholdt.

 

 

Sundhedstal for den voksne danske befolkning

 

25 procent har et højt stressniveau

28,8 procent opfylder ikke WHO's minimumsanbefaling for fysisk aktivitet

59,5 procent har mindst otte timers stillesiddende tid på en typisk hverdag

35,6 procent har én eller flere langvarige sygdomme eller helbredsproblemer

17,6 procent overskrider Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænse for alkohol i løbet af en typisk

uge (14 genstande for mænd, 7 genstande for kvinder)

16,9 ryger dagligt

Kilde: Sundhedsstyrelsens Nationale Sundhedsprofil 2017

 

 

YouGov-undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 700 CAWI-interview med danskere som er ansvarlige for gennemførelse af Arbejdspladsvurdering på deres arbejdsplads, i perioden 21. december 2018 - 11. januar 2019.

 

I undersøgelsen er en langtidssygemelding defineret som en sygemelding, der varer mere end fire uger.

 

 

 
Kontaktinformation

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk