Mange danskere dropper hjelmen på pisterne
Selvom en skihjelm kan reducere risikoen for hovedskader ved skiløb, er den beskyttende hovedbeklædning fortsat ikke fast tilbehør hos danske skirejsende. Således er det kun halvdelen af de danske skiturister, der bærer hjelm, når de slår sig løs på pisterne, ligesom en tredjedel af børnene ikke er beskyttet med hjelm på skiferien.
Skisæsonen er for alvor i gang, og i de kommende uger sætter omkring 200.000 danskere kursen mod sneklædte bjerge og fjelde for at holde skiferie. Med i bagagen er hue, vanter, termosokker og uldundertøj m.m. Men i mange kufferter mangler noget af det allervigtigste til skituren - hjelmen.
Kun omkring halvdelen (51 procent) af alle danskere, der tager på skiferie mindst en gang om året, bærer hjelm, når de står på ski eller snowboard. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Tryg.
At så mange danskere undlader at bruge hjelm, er bekymrende. Det mener Benn Duus, der er cheflæge i Tryg, som via rejseforsikringen bistår tilskadekomne danskere på skiferien.
"Et slag mod hovedet kan få alvorlige følger, og det kan have afgørende betydning for skadernes omfang, om skiløberen har haft hjelm på eller ej. Hjelmen beskytter kranie og hjerne - for eksempel ved fald på is eller andre hårde underlag og ved kollision med andre skiløbere. Hjelmen beskytter også hovedet ved slag mod eksempelvis ski, stave, bindinger og uforudsete genstande på pisterne," siger Benn Duus.
Hvert tredje barn kører uden hjelm
Den manglende brug af skihjelm gælder ikke kun de voksne skiløbere. Også blandt børnene er der en del hoveder uden hjelm på pisten. Således svarer kun 69 procent af de adspurgte skiturister med børn under 18 år, at deres børn har skihjelm på, når de står på ski eller snowboard. Det svarer til, at næsten hvert tredje barn kører uden hjelm.
"Det er chokerende mange, og jeg kan kun opfordre til, at alle forældre sørger for, at deres børn får det nødvendige sikkerhedsudstyr på under skiløb. Børn indgår ofte i skadestatistikken blandt de danske skiturister, og det skyldes blandt andet, at mindre børn kan have en større usikkerhed på ski, hvilket stiller større krav til beskyttelsen. Og så er børn ikke lige så bevidste om farerne på pisten og ikke i lige så høj grad i stand til at forudse og reagere på potentielt farlige situationer," fortæller Benn Duus.
God forberedelse mindsker risikoen for skader
Selvom skihjelmen er et godt udgangspunkt, hvis man vil beskytte sit hoved, er sikkerhedsudstyr ikke det eneste, der kan reducere risikoen for skader på skiferien. Også forberedelse hjemmefra kan være nyttig.
"Intet udstyr giver 100 procent beskyttelse. Men en god fysisk form kan være med til at give skiløberen bedre styring og overblik, hvorfor det er vigtigt at træne sig op til skiferien. Samtidig er det en god idé at køre opmærksomt og ansvarsfuldt på pisterne for at forebygge uheld, herunder sammenstød med andre personer på pisten. Sikkerhedsudstyr er ikke altid nok - hverken for en selv eller andre skiløbere, hvis man kører med hovedet under armen," slutter han.
Udover skihjelm benytter danskerne følgende beskyttelsesudstyr på skiferien:
Skibriller: 57 procent
Solbriller: 29 procent
Rygskjold: 10 procent
Crashpants: 8 procent
Knæbeskyttere: 7 procent
Fakta
I nogle lande er det obligatorisk at køre med skihjelm. For eksempel har både i Italien og Østrig indført påbud om, at børn under 15 år kører med hjelm.
Fra i år har et af Norges største alpinanlæg, Hovden Alpinsenter, som det første store skicenter i landet indført krav om, at besøgende kører med hjelm ved brug af stedets pister.
Ved mange skisportssteder i Europa og Norden er liftkortet enten billigere eller gratis, hvis barnet kører med skihjelm.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik rejser omkring 200.000 danskere på skiferie i februar.
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1019 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år.
For yderligere oplysninger kontakt venligst:
Susanne Lindhage, mobil: +45 41 86 28 80, mail: susanne.lindhage@tryg.dk